Krem z cukinii

DSC_0166

Składniki na bulion :

– 1 duża cukinia
– 2 ziemniaki (zależnie od wielkości, ja użyłem 9 sztuk wielkości kciuka)
– 2 cebule
– świeża bazylia
– 2 ząbki czosnku
– łyżka masła
– sól, pieprz, imbir, curry

Przygotowanie:

Cukinię kroimy w półplastry, ziemniaki w kostkę, a cebulę w piórka. Rozgrzewamy patelnię z łyżką masła i dusimy na nim cebulę i czosnek z odrobiną soli i pieprzu. Gdy cebula się zeszkli przenosimy zawartość patelni do garnka, a na pozostałości masła smażymy całą skrojoną cukinię i ziemniaki. Po przesmażeniu przelewamy zawartość do garnka z sokiem, który wypłynął z cukinii.

Do garnka, dolewamy wodę (lub bulion), aby prawie przykryła warzywa i gotujemy z solą, pieprzem, imbirem i curry przez około 10 minut. Następnie dodajemy sporą porcję świeżej bazylii i wszystko miksujemy na krem.

podajemy udekorowaną listkiem świeżej bazylii.

bon appétit.