pieczone pulpety z indyka w warzywach

DSC_0059

Danie jest fantastycznie proste, ziemiste w smaku i bardzo, bardzo zdrowe

Składniki :

– 4 ziemniaki młode (0,5kg)
– buraki 2 sztuki (1kg)
– 2 cebule
– 3 ząbki czosnku
– 4 małe pomidorki
– 500g miesa mielonego z indyka
–  1 jajo
– natka pietruszki
– sól, pieprz, sproszkowane suszone pomidory, ziele angielskie, papryka słodka, olej

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 190-200st.C

Do brytfanny, albo do innego płaskiego, dużego naczynia wrzucamy pokrojone w dużą kostkę, ziemniaki (jeśli są młode, można nie obierać), obrane, pokrojone w podobną kostkę buraki, małe pomidorki przekrojone na połówki, 1 cebulę w ćwiartki i 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Wszystko polewamy odrobiną oleju, solimy, posypujemy zmłotkowanym czarnym pieprzem i 2 ziarnami ziela angielskiego. Mieszamy, aby czosnek obtoczył warzywa, wstawiamy otwarte do piekarnika na 20 minut. W tym czasie zaczynamy robić pulpety.

Do miski wrzucamy mielone mięso, do tego jedno jajo, 1 cebulę pokrojoną na drobną kostkę oraz dużo posiekanej pietruszki, oczywiście doprawiamy solą, pieprzem, można dodać paprykę, zioła prowansalskie, sproszkowane, suszone pomidory. Lepimy pulpety wielkości piłek golfowych i odstawiamy.

Po 20 minutach wyjmujemy brytfannę i rozmieszczamy na warzywach pulpety, pozostawiając miedzy nimi nieco miejsca, wstawiamy z powrotem do piekarnika na kolejne 20 minut po tym czasie sprawdzamy twardość ziemniaków, pulpety powinny byc już dobrze wypieczone. Buraki będą nieco twardawe nawet po upieczeniu. Jeśli uznamy, że warzywom potrzebny jest jeszcze czas, możemy wsadzić wszystko z powrotem do piekarnika na dodatkowe 20 minut pod przykryciem.

bon appétit.

14 komentarzy do “pieczone pulpety z indyka w warzywach

Komentarze są wyłączone.