placki cukiniowe z serem żółtym

DSC_0050

Składniki na ok. 7 sztuk:

– 1 cukinia
– 100g sera żółtego (najlepiej intensywnego w smaku)
– 1 jajko
– 1 średnia cebula
– 2 ząbki czosnku
– natka pietruszki
– sól, pieprz, suszone pomidory (wg. uznania)

Przygotowanie:
Cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach (ja nie obieram, lubię ten ciemnozielony akcent ze skórki w gotowym daniu) solimy solidnie i odkładamy na 10-15minut.

Po odczekaniu chwili, odciskamy z cukinii nadmiar wody, tak, żeby została nam tylko sucha masa warzywa, ścieramy na dużych oczkach ser żółty i cebulę, oraz na drobnych oczkach 2 ząbki czosnku oraz kroimy drobno natkę pietruszki, dodajemy do masy. Dodajemy do smaku pieprz i suszone pomidory a następnie 1 jajo i mieszamy dokładnie.

Gotowa masę smażymy na patelni z niewielka ilością oleju.
bon appétit.

6 komentarzy do “placki cukiniowe z serem żółtym

  1. Martwi mnie trochę wyciskanie tego soku. Pozbywamy się sporej ilości witamin. Do soli się nie czepiam, bo niekoniecznie musi być ta niezdrowa ze sklepu – jest kilka zamienników. Może kiedyś się skuszę.

  2. Ja używam soli niskosodowej, jest nieco mniej słona, ale dużo zdrowsza, niestety ciężko ominąć wyciskanie soku, jest go całkiem sporo (tak jak w plackach ziemniaczanych) teoretycznie można by dodać mąkę zagęszczając w ten sposób ciasto ale wtedy tracimy na smaku, placki stają się mączne i dużo cięższe.

Komentarze są wyłączone.