Ciasto kokosowe

DSC_0045

Składniki na formę ok 20cm.

Składniki:

– 115 g wiórek kokosowych
– 190 g mąki pszennej
– 200 g cukru
– 300 ml mleka
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1 łyżka kakao
– 100 g mlecznej czekolady
– 2 łyżki mleka

Przygotowanie:
Składniki wymieszać dokładnie wszystkie razem w misce pomijając kakao. wyłożyć do formy a następnie do pozostałej masy domieszać  kakao, które pominęliśmy wcześniej i czekoladowa część wyłożyć łyżką na górę formy tworząc kolorowe łaty.

Na koniec tabliczkę czekolady łamiemy na kawałki i dodajemy do 2 łyżek mleka, całość rozpuszczamy w mikrofalówce na maksymalnej mocy  przez 30sekund następnie solidnie mieszając, polewą polewamy górę ciasta gdy to wystygnie.

Piec ok 55 minut (w oryginalnym przepisie było 30min.) w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st.C
bon appétit.