Krem z zielonych szparagów

Zupa krem ze szparagów

Składniki:
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 1 cukinia
- 1 ząbek czosnku
- 1 cebula
- 1 litr bulionu
- oliwa z oliwek
- sól i, pieprz

 Przygotowanie:
Zielonych szparagów nie trzeba obierać, ale trzeba przed przygotowaniem podzielić je na 3 części: główki, trzonki i końcówki (ok 1/3 od końca)
dobrym sposobem jest łamanie szparagów, miejsce złamania jest miejscem gdzie końcówka jest stwardniała.
Końcówki wyrzucamy a główki zachowujemy na później.
Cebulę szklimy na 2 łyżkach z oliwy dodając przy tym czosnek. Dodajemy obraną cukinię, pokrojoną w kosteczkę, oraz środkowe części szparagów. Zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości.
Miksujemy wszystko razem używając blendera i doprawiamy do smaku.
Zupę krem gotujemy jeszcze przez chwilę dorzucając główki szparagów.
Gotujemy aż główki te zmiękną.
bon appétit.