Kluski na parze

Kluski na parze
Składniki:
- 50 g drożdży
- szklanka mleka
- 2 jajka
- 500 g mąki
- 3 łyżki masła
Przygotowanie:

Robimy rozczyn: drożdże dodajemy do najlepiej ciepłego mleka z łyżką cukru i 3 łyżkami mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia. Rozpuszczamy masło w osobnym naczyniu. Przygotowujemy dwa duże garnki, do jednego nalewamy wodę, przykrywamy czystą ścierką, obwiązujemy sznurkiem/nitką dookoła garnka.

Do wyrośniętego rozczynu dodajemy mąkę i jajka. Wyrabiamy ciasto, najlepiej ręcznie. Dodajemy po trochę masła, by ciasto zaczęło odchodzić od miski. Możemy zostawić by jeszcze podrosło, bądź też od razu zacząć formować kluski i układać do rośnięcia. W tym czasie zagotowujemy wodę. Wyrośnięte kuleczki układamy na ścierce (ich ilość zależy od garnka, ale musimy wziąć pod uwagę, że urosną jeszcze i to całkiem sporo). Przykrywamy drugim garnkiem. Gotujemy na parze przez ok. 10 minut. I gotowe