Hiszpańska zupa czosnkowa

Hiszpańska zupa czosnkowa

Składniki na 4 porcje:
- 5-6 ząbków czosnku
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 3 cebule ( ja dałem 2 ale duże)
- 1 czerwona papryka
- 4 pomidory obrane ze skórki
- 2 kostki bulionu warzywnego
- słodka i ostra papryka mielona oraz pieprz do smaku.

przygotowanie:
Obrany czosnek pokroić na plasterki i zrumienić na oliwie. Dodać obraną i posiekaną cebulę, pokrojoną w kostkę paprykę i pokrojone w cząstki pomidory.
Dusić do miękkości na wolnym ogniu pod przykryciem.
Zalać 1 litrem wrzątki i dodać 2 kostki bulionu warzywnego.
Doprawić do smaku.
Zupę gotować jeszcze przez 10-15 min i następnie zmiksować.
Można ją podawać udekorowaną natką pietruszki, śmietaną lub grzankami.

bon appétit.