Brokuły z fetą

Brokuły z fetą
Składniki:
- brokuł
- feta lub fetopodobny ser sałatkowy
- 3 łyżki majonezu
- 3 łyżki jogurtu naturalnego/śmietany
- sok z połówki cytryny
- 5 ząbków czosnku
- pieprz
- płatki migdałowe
Przygotowanie:
Brokuły dzielimy na mniejsze cząstki, gotujemy w osolonej wodzie, uważamy by nie rozgotować! Odcedzamy, zalewamy zimną wodą by zachowały piękny zielony kolor i odstawiamy do wystygnięcia. Przygotowujemy sos: mieszamy majonez, jogurt, sok z cytryny, wyciskamy czosnek i doprawiamy pieprzem. Brokuły układamy na dnie miski, na nie wrzucamy pokrojoną fetę w kostkę, zalewamy przygotowanym sosem. Na patelni podpiekamy odrobinę płatków migdałowych. Posypujemy nimi naszą sałatkę. Wstawiamy do lodówki na co najmniej pół godziny.
bon appétit.