Staropolska szarlotka z jabłkami

Szarlotka

Składniki podane poniżej posłużą do wykonania ciasta w keksówce.

Składniki na Podstawę:

- 250g. mąki pszennej (tortowej)
- 100g. masła
- 80g. cukru pudru
- 2 żółtka

Składniki na Masę:

- 1kg. jabłek
- 100g. cukru kryształu
- 20g cukru pudru
- cynamon do smaku.

Przygotowanie:

„Podstawa”: Mąkę posiekać z masłem nożem (ciasto kruche) a następnie dodać żółtka utarte z cukrem na białawą masę. Ciasto szybko zagnieść i wstawić do lodówki na 30 min.
Po 30 min. ciasto wyłożyć do formy, aby zakrywało spód oraz brzegi (nie po sam szczyt) i piec w piekarniku w temp. 180 st. C do uzyskania złotego koloru.

„Masa”: Jabłka umyć, obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w ćwiartki i następnie jeszcze każdą ćwiartkę na 3 części. Wymieszać w misce z cukrem i cynamonem.
Po uzyskaniu przez ciasto złotej barwy wyłożyć nań jabłka i piec dalej (radzę zmniejszyć temperaturę, aby jabłka rozpadły się i puściły sok) aż do zmięknięcia jabłek. Uwaga nie piec z termoobiegiem. Jabłka wyschną, zamiast połączyć się z ciastem.

bon appétit.