Jamie’go zupa pomidorowa

Składniki:
- 1 cebula obrana drobno pokrojona
- 1 ząbek czosnku obrany i drobno posiekany
- 1 marchew obrana, starta na tarce o dużych oczkach
- garść świerzej bazylii
- oliwa
- 6 łyżek śmietany kremówki
- 1 łyżka octu z czerwonego wina
- 2 zółtka
- 1kg. bardzo dojrzałych pomidorów
- 1,1 litra wywaru z kurczaka lub warzyw
- sól morska, świerzo zmielony pieprz.

Przygotowanie:
Włóż cebulę, czosnek, marchew i łodygi bazylii do dużego garnka z dwoma chlupnięciami oliwy. Przykryj naczynie i gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut, mieszając od czasu do czasu, aby nie przypalić. W małej misce ubij śmietanę z octem i żółtkami I odstaw. Podczas gdy warzywa będą się gotować na wolnym ogniu, sparz pomidory, wrzucając je do wrzątku na 30 sekund, obierz ze skóry i pokrój w grubą kostkę. Dodaj je do warzyw, wlej wywar i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 20 minut pod przykryciem. Nadszedł odpowiedni moment na rozdrobnienie zupy. Użyj do tego robota kuchennego, miksera lub blendera, pamiętając o zachowaniu ostrożności, ponieważ zupa jest bardzo gorąca. Pomidorową w postaci purée ponownie wlej do rondla, zagotuj, dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Dodaj mieszankę śmietany, żółtek i octu, aby wzbogacić zupę i uzyskać jedwabistą konsystencję (pamiętaj, żeby jej teraz nie zagotować, gdyż może się zważyć) I natychmiast podaj na stół posypaną listkami bazylii.

bon appétit.