Irlandzkie tiramisu

Irlandzkie tiramisu
Składniki:

- 350ml kawy espresso wystudzonej, zrobionej z 350ml wody i 9 łyżeczek rozpuszczalnej kawy espresso (albo kawa z ekspresu ciśnieniowego)
- 250ml kremowego likeru Baileys (ja użyłem Amaretto)
- 2 x 200g paczki biszkoptów „Lady fingers”
- 2 jajka
- 75g cukru pudru
- 500g serka mascarpone
- 2 1/2 łyżeczki kakao

Przygotowanie:

- W płytkiej misce wymieszaj kawę z 175ml likieru Baileys.
- Zanurz herbatniki w płynie, pozwól im nasiąknąć z każdej strony, tak by były wilgotne , ale nie mokre. Ułóż warstwę namoczonych herbatników w szklanym naczyniu.
- Oddziel białka od żółtek, ale pozostaw tylko białko z jednego jajka. Wymieszaj dwa żółtka i cukier, następnie dodaj 75ml likieru Baileys i serek mascarpone. Wymieszaj tak by powstała puszysta masa.
- Ubij białko z jednego jajka dodaj do masy z serkiem mascarpone. Następnie połowę masy rozsmaruj na ułożonych wcześniej herbatników.
- Ułóż kolejna warstwę namoczonych herbatników i rozsmaruj na nich resztę masy serowej.

Przykryj naczynie folią i wstaw do lodówki na noc. Bezpośrednio przed podaniem posyp wierzch tiramisu 2 1/2 łyżeczki kakao.
bon appétit.