Ajurweda’ńskie ciasteczka owsiane z rodzynkami

Ciasteczka owsiane z rodzynkami
mogą przez dłuższy czas pozostać w zamkniętym słoju nie tracąc smaku. Polecam!
Składniki:

- 3 i 1/2 filiżanki płatków owsianych ( ja użyłem zarówno górskich jak i drobniejszych)
- 2 i 1/2 filiżanki mąki orkiszowej graham (ja użyłem pszenną graham)
- 1/2 filiżanka rodzynek (ja użyłem trochę rodzynek a trochę suszonej żurawiny, jako, że została mi z jakiegoś przepisu)
- 1 filiżanka orzechów migdałów lub orzechów laskowych ( ja z braku jakichkolwiek orzechów użyłem podprażone na suchej patelni nasiona słonecznika)
- 3/4 filiżanki oleju lub oliwy z oliwek
- 1 i 1/2 filiżanka miodu
- mleko do uzyskania konsystencji ciasta dającego się położyć na blachę i nie rozpadającego się.
- 1/4 łyżeczka soli
- 3/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu (ja dałem więcej)
- 1 łyżka stołowa proszku do pieczenia

Przygotowanie:
Składniki suche wymieszać i następnie dodać mokre pojedynczo. Połączyć wszystko i uformować kuleczki, z których zrobić płaskie placuszki. Ja mieszałem mikserem ręcznym z końcówką do ciasta i na koniec wrzuciłem słonecznik.

Piec ok 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 st.C
ciastka mogą przez dłuższy czas pozostać w zamkniętym słoju nie tracąc smaku.
bon appétit.