New York CheeseCake

New York Cheese Cake

Składniki podane poniżej posłużą do wykonania ciasta na tortownicę 24cm.

Składniki na Podstawę:

- 1,5-2 szklanek zmielonych herbatników (ok. 150g.)

- 3 łyżki miękkiego lub roztopionego masła.

Składniki na Masę:
- 600g. serka kremowego (np. Philadelphia)
- 1 szklanka cukru
- 4 jajka
- łyżka ekstraktu z wanilii
- 1,5 szklanki gęstej śmietany 18%
- słoik konfitur lub dżemu jagodowego(ja użyłem z owoców leśnych)

Przygotowanie:

Przygotowanie jest banalnie proste w jednej misce łączymy ze sobą składniki „podstawy” i wyklejamy dno tortownicy, tortownicę odstawiamy na bok.

Wszystkie składniki „masy” miksujemy razem w misce mikserem ręcznym. tylko uwaga, wszystko musi być w temperaturze pokojowej aby nie było grudek. Tylko cukier należy wmiksować na samym początku aby zdążył się rozpuścić a jajka dodajemy pojedynczo na samym końcu i miksujemy każde z osobna tylko do momentu połączenia z masą. Jeśli będziemy miksować za długo wpuścimy za dużo powietrza i całość urośnie w piekarniku a potem popęka i siądzie tworząc po środku krater.

Półpłynną masę wylewamy na podstawę z herbatników i wstawiamy do piekarnika nastawionego na 180st.C na 50-55 minut.
Po wyjęciu i ostudzeniu wkładamy do lodówki na co najmniej 12 godzin. Po tym czasie dekorujemy górę konfiturami lub dżemem i podajemy.
bon appétit.